Tot ce trebuie să știți despre sudura

Echipa PLASMASERV METAL CONNECTION vă stă la dispoziție pentru a vă oferi toate informațiile de care aveți nevoie în materie de sudură și tăiere. De 15 ani garantăm clienților noștri produse durabile, executate de unii dintre cei mai renumiți producători de pe piață.


Care este diferența dintre un transformator de sudura și un invertor?

Un transformator de sudură este un dispozitiv care convertește tensiunea de la rețeaua electrică la o tensiune mai mică și mai adecvată pentru sudare. În general, transformatorul de sudură utilizează un nucleu magnetic din fier și bobine de cupru pentru a facilita conversia. Sunt dispozitive mari, grele și voluminoase, ceea ce face dificilă transportarea și utilizarea lor într-un spațiu restrâns. Prezintă, totuși, un cost mai scăzut de achiziție.

Transformatorul de sudură este un aparat simplu, dotat cu două bobine, un miez de fier și borne de conectare. Este cel mai popular și vechi aparat de sudura și prezintă următoarele avantaje și dezavantaje:


 • Este potrivit în general pentru sudura în gospodarie și ateliere mici;
 • Funcționează doar în curent alternativ;
 • Consumul de energie electrică este mai mare decât al unui invertor de sudura;
 • Sudează numai cu electrozi rutilici;
 • Prețul de achiziție este mai scăzut, comparativ cu al unui invertor de sudura;
 • Poate fi folosit mai mult la exterior;
 • Suprafața sudată va trebui curățată cu atenție la final;
 • Gabarit și masă mare (este greu de manipulat).

Invertorul de sudura este un echipament electric destinat sudării pieselor din metal. Transformă curentul alternativ de la rețeaua electrică în curent continuu, prin coborarea tensiunii și mărirea frecvenței și a intensității curentului.  


Asemenea aparate sunt mult mai compacte și mai ușoare, ceea ce le face potrivite pentru utilizarea în spații restrânse sau greu accesibile. De asemenea, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și oferă o mai mare precizie în controlul curentului de sudură. Tocmai de aceea, pot fi folosite pentru o varietate largă de aplicații de sudare.

Un invertor de sudura este un tip de aparat de sudura inovativ, care prezintă multe avantaje comparativ cu transformatoarele de sudură:

 • Consum redus de energie electrică (circa 40 % din consumul unui aparat de sudura de tip transformator);
 • Funcționează atât în curent continuu, cât și alternativ;
 • Asigură o topire puternică și are un randament crescut;
 • Sudează cu toate tipurile de electrozi înveliți (rutilici, bazici și celulozici);
 • Se pretează foarte bine la lucrări atât de interior cât și de exterior;
 • Designul compact și greutatea redusă îl fac ușor de manevrat și transportat.

Ce este sudarea MMA cu electrod învelit?

Aparatele cu electrod învelit (MMA manual metal arc) sudează prin topirea unui electrod metalic, acoperit cu un material de protecţie (flux), în arc electric.

Procedeul are ca scop topirea materialului şi realizarea îmbinării pieselor prin înglobarea lui cu materialul de bază. Sudarea este uşor de executat. Echipamentele sunt uşor de manevrat şi întreţinut.


Ce înseamnă aparat de sudura MIG-MAG?

Dacă alegeți un aparat sudura MIG-MAG în mod sigur vă veți bucura de eficiență sporită și funcționalitate. Dispozitivele oferă performanțe extraordinare la costuri mici şi un aspect mai curat al lucrărilor de sudare. Sudura electrică cu sârmă în atmosferă de gaz protector MIG–MAG (metal inert gaz – metal activ gaz) este o tehnologie în care materialul de adaos este sub formă de sârmă cilindrică şi este alimentat continuu de un dispozitiv de avans.

Gazul inert (de obicei argon) este utilizat în procesul MIG pentru sudarea oțelului inoxidabil și aluminiului, în timp ce gazul activ (de obicei dioxid de carbon) este utilizat în procesul MAG pentru sudarea oțelului carbon.

Procesul MIG-MAG este utilizat în special pentru sudarea în domenii precum fabricație, construcții și reparații, datorită vitezei mari de sudare și a controlului precis de temperatură. Aparatul de sudură este capabil, de asemenea, să sudeze diferite grosimi și tipuri de metale. Este un proces relativ simplu și ușor de utilizat, iar sudurile rezultate oferă un grad ridicat de precizie și calitate.


Taierea cu plasma - ce este și cum funcționează?

Tăierea cu plasma este un proces de tăiere termică care utilizează un jet de plasmă extrem de fierbinte pentru a tăia metalele conductoare de electricitate.

Plasma şi căldura intensă generate (până la 22.000°C) sunt create când gazul este ionizat de energia electrică.

Sistemele Powermax folosesc plasma pentru a topi metalul şi aerul comprimat, azotul sau gaz F5 pentru a sufla metalul topit. Tăietura rezultată oferă o calitate superioară și o precizie aparte.

Totuși, utilizarea unui sistem cu plasmă necesită:

 • O sursă de alimentare la curent alternativ (fixă sau generator),
 • Aer comprimat – aer comprimat din reţea, compresor portabil sau o butelie de aer.
 • Echipament de protecţie, inclusiv ochelari sau mască, mănuşi, îmbrăcăminte de protecţie şi o ventilaţie corespunzătoare.

Ce aparat de sudura să cumpărați?

 

 

La PLASMASERV METAL CONNECTION aveți parte de modele variate, cu funcții ingenioase, care pot fi utilizate în numeroase domenii de activitate.

Totuși, ce aparat de sudura puteți achiziționa pentru a avea parte de rezultatele dorite? Ei bine, trebuie să luați în calcul următoarele aspecte:

 • Scopul utilizării și preferințele tale în materie de siguranță, confort și calitate. Stabiliți tipul de sudură de care aveți nevoie -   MIG-MAG, TIG sau  MMA.
 • Bugetul disponibil. Gândiți-vă care sunt cele mai avantajoase soluții pentru dvs. din punct de vedere financiar.
 • Stabiliți frecvența de utilizare și caracteristicile materialelor pe care va trebui să le sudați.
 • În cazul în care nu vă puteți hotărî în privința modelului potrivit de aparat sudura, nu ezitați să contactați echipa noastră. Vă oferim consultanță specializată și servicii complete de sudare.

Vreți să aflați mai multe despre oferta noastră de echipamente pentru sudura?

Contactați-ne ACUM sau intrați direct în secțiunea dedicată produselor pentru a descoperi toate ofertele disponibile!


Contact