Masina de taiere cu laser cu fibra. Principii de functionare si componente

Laserul cu fibra s-a bucurat de succes in ultimii ani, dovedindu-se a fi una dintre cele mai inovatoare solutii pentru taierea cu mare precizie a celor mai dificile materiale. Aplicatiile laserului cu fibra depasesc domeniul prelucrarii metalelor. Masinile CNC de taiere laser cu fibra sunt utilizate pe scara larga in diverse industrii, de la industria navala, aerospatiala si automotive, la constructii, productia de tehnologie medicala, echipamente mecanice si electrice, fabricarea tablei, a pieselor de precizie, a produselor hardware etc.

 

Cum functioneaza tehnologia laser?

OPTICA INTERNA
Principiul taierii cu laser
Un generator laser emite un fascicul de lumina cu densitate extrem de mare, care este directionat catre material printr-un spot luminos. Materialul se topeste sau se vaporizeaza la temperaturi ridicate, iar gazul sub presiune elimina topitura si reziduurile, realizand astfel taierea. Miscarea pe cele trei axe X, Y si Z permite taierea cu precizie.

Producerea laserului
Laserul transforma energia electrica in energie luminoasa. Conversia electro-optica in laserele cu fibra este de aproximativ 25%-35%. Un randament mai mare inseamna un consum de energie mai redus si deci, o eficienta crescuta.

Generarea de caldura
In timpul conversiei energiei electrice in lumina, o parte din energie se transforma in caldura. Aceasta caldura poate deteriora componentele interne ale laserului, de aceea este necesar un sistem de racire cu apa pentru disiparea acesteia.

OPTICA EXTERNA
Transmiterea luminii
Generatorul de laser transmite lumina prin fibra optica catre capul de taiere. In acest proces, o parte din energie se pierde, deoarece lumina se propaga difuz.

Procesarea luminii difuze
Lumina difuza nu este optima pentru taiere, asa ca o lentila colimare o transforma intr-un fascicul aproape paralel.

Lentilele de focalizare
Lentila de focalizare concentreaza lumina aproape paralela intr-un punct de lumina de densitate extrem de mare, optimizand procesul de taiere. Un fascicul de calitate - cu valori mici BPP ( Beam Parameter Product) asigura taieturi mai fine si mai precise.

Lentilele de protectie
In timpul taierii cu laser se genereaza praf si resturi metalice care pot patrunde in capul de taiere. Lentilele de protectie impiedica acest lucru.

Duza de cupru
Dupa ce laserul trece prin lentila de protectie, acesta este emis printr-o duza din cupru, directionand astfel fasciculul asupra materialului.

 

De ce sa utilizați laserului cu fibra in aplicatii de taiere?

Laserele cu fibra ofera eficienta maxima, viteza si putere prin gestionarea lungimii razei, a duratei, a intensitatii si a cedarii de caldura.

Eficienta
Laserul este un proces de separare in care, in cele mai multe cazuri, nu este necesara post-procesarea. Laserele cu fibra sunt mai economice decat laserele CO₂, a caror eficienta este adesea de doar 10%. Masinile de debitare cu laser necesita intretinere redusa comparativ cu echipamentele ce au la baza alte tehnologii de taiere - capetele de taiere nu se tocesc, ceea ce reduce costurile de operare. Laserele consuma mai putina energie, scazand amprenta de carbon si deseurile.

Versatilitate
Nicio alta tehnologie nu poate taia atat de multe tipuri diferite de materiale. Laserele cu fibra prelucreaza otel carbon, aluminiu, otel inoxidabil, cupru si alama sau chiar titan si metale pretioase (argint si aur) la o calitate exceptionala. Laserele cu fibra sunt folosite in toate acele industrii pentru care precizia taierilor complexe si viteza sunt esentiale. Prelucrarea foilor metalice, a materialelor plastice, a pietrelor pretioase, inclusiv a diamantelor sau a celor compozite – utilizate din ce in ce mai des in aplicatiile moderne din aviatie sau automotive – se poate face apeland la masinile de tăiere cu lasere cu fibra. In plus fata de aplicatiile de debitare, laserele cu fibra pot fi utilizate si pentru marcare sau gravare.

Viteza si Precizie
Indiferent de grosime, laserele cu fibra fac posibila taierea geometrilor foarte fine, de orice forma, iar rezultatele sunt exceptionale:

  • 0,5 – 5 mm: laserele cu fibra ofera un grad ridicat de precizie la viteze mari.
  • 6 – 12 mm: calitatea taierii ramane stabila.
  • Peste 12 mm: chiar daca viteza mai scade, calitatea taierii laserelor cu fibra ramane una inalta.

 

Atunci cand alegeti echipamentele laser, trebuie sa luati in considerare nu numai caracteristicile materialelor, ci si performanta echipamentului. Profesionistii Plasmaserv Metal Connection au expertiza necesara pentru a va ajuta sa alegeti solutiile laser cele mai potrivite pentru aplicatiile dumneavoastra.